Waarom kunststof leidingsystemen nemen een verstandig idee is

9 maart 2017
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog


Zijn uw leidingen aan vervanging toe? Het is niet altijd even makkelijk om nieuwe materiaal te kiezen. Aan de ene kant wilt u het oude vertrouwde materiaal gebruiken, aan de andere kant was het misschien toch wel érg versleten en vraagt u zich wellicht af of er geen sterker en duurzamer materiaal bestaat. Dan heb ik goed nieuws voor u, die is er wel zeker! In dit artikel leest u meer over kunstof leidingsystemen en de werking daarvan. 

Leidingsystemen moeten aan verschillende eisen voldoen willen ze geschikt zijn voor lang en veilig gebruik. Denk hierbij aan de meest heftige weersomstandigheden en de bestandheid daartegen, de mate waarin de leidingen op eenvoudige wijze gereinigd kunnen worden en natuurlijk ook het gewicht van het materiaal. Bovenstaande factoren spelen een grote rol bij de aankoop van nieuwe leidingen, waardoor het soms heel lastig kan zijn het juiste materiaal te vinden.

Kunststof leidingsystemen

Een duurzaam en, ook niet onbelangrijk, betaalbaar materiaal is kunststof. Allereerst is het materiaal licht in gewicht. Dit levert voordelen op tijdens het transporteren naar de bouwplaats, vervoer op de bouwplaats en bij de uiteindelijke installatie. Kunststof heeft daarbij een uitstekende isolerende werking. Hierdoor kan er dus worden bespaard op isolatiemateriaal, wat altijd mooi meegenomen is. In de meeste gevallen kan isolatiemateriaal zelfs helemaal worden weggelaten. Ook niet onbelangrijk is het feit dat er bij kunststof geen inwendige en uitwendige corrosie plaatsvindt. Dat wil zeggen dat er geen schaalwerking in de buis voorkomt. Door het blijvend gladde materiaal is er ook nog eens minder sprake van wrijvingsverlies. Het stevige materiaal zorgt ervoor dat er geen slijtage plaatsvindt door abrasieve vloeistoffen. Tot slot is er geen speciale brandverzekering nodig, zoals bij het lassen van staal wel het geval is.

PE leidingen

PE leidingen zijn een van de meest toegepaste thermoplastische buismaterialen. Ze beschikken over een hoge dichtheid, hebben een semi-kristallijne structuur en een uitstekende slagvastheid tot ver onder het vriespunt. Hierdoor zijn ze erg populair onder de kunststof leidingen. Roet en stabilisatoren zijn bij de buizen toegevoegd. Hierdoor is de invloed van UV-straling dusdanig verminderd, dat de leidingen zonder bezwaar aan de weersomstandigheden kunnen worden blootgesteld zonder dat zij hierdoor beschadigd raken. PE-HD buizen blijven het beste bij constante temperaturen van -20 graden Celsius tot 45 graden Celsius. Bij kortstondige of periodiek optredende belastingen houden de buizen zich nog bij temperaturen van -40 graden Celsius tot 60 graden Celsius staande. Ook bij doorstroom van chemische en radioactieve stoffen blijven de PE-HD leidingen uitstekend werken zonder daardoor aangetast te worden. Kortom, een stevige, veilige, duurzame en ook nog eens betaalbare uitkomst om nieuwe leidingen aan te leggen. Deze leidingen zullen langer meegaan en zijn overal tegen bestand. De Jongh Pipesystems is expert op het gebied van kunstof leidingsystemen.


Delen